Vechtsportbeoefening in coronatijd

05 mei 2020
Vechtsportbeoefening in coronatijd

Bericht van het RVSP aan lokale overheden.

 

Heb je als gemeente of stad vragen over de beoefening van vechtsport in coronatijd? Krijg je aanvragen van een club die binnenkort al graag aan de slag wil gaan in open lucht? Vechtsport is veel meer dan enkel een ‘contactsport’. 

 

Op 4 mei ging er een versoepeling van de maatregel in (fase 1), maar sporten in indooraccommodaties is nog niet toegelaten. We zijn er ons van bewust dat we in een verdere fase, wanneer we misschien wel opnieuw in de vechtsportzalen en sporthallen mogen, niet meteen terug kunnen gaan naar het ‘oude normaal’ en dat er duidelijkheid zal nodig zijn over veel praktische zaken. Enerzijds zal de inhoudelijke aanpak van veel vechtsporten de nodige aanpassing vragen voor nog onbepaalde periode. Anderzijds is het belangrijk te onthouden dat vechtsporten ook een enorme variatie aan stijlen en trainingsvormen bevatten waar heel vaak ook zonder contact gewerkt wordt. Zie de vele workshops en tips die al werden verspreid via sociale media van de federaties. Voor steden en gemeenten willen we deze mogelijkheden zichtbaar maken en denken we momenteel na over hoe dit kan gebeuren. Meer informatie zal gepubliceerd worden op de website van het Risicovechtsportplatform en zullen we ook verspreiden via de nieuwsbrief voor lokale overheden.


Aan de gemeenten willen we vooral benadrukken dat vechtsportbeoefening, ook zonder contact, veel mogelijkheden biedt en veilig conform de maatregelen kan plaatsvinden. Zowel de fysieke als mentale gezondheid staat centraal bij vechtsporten. Op maatschappelijk en sociaal vlak bieden ze unieke kansen en stellen ze organisaties in staat kwetsbare groepen (G-sporters, 55+, vrouwen, kwetsbare jongeren…) te bereiken. De beoefening gebeurt in clubverband, maar ook andere organisaties (zoals bv. jeugdwerkingen) doen beroep op deze sporten om sportieve en extrasportieve doelen te bereiken. Ze worden in groepsverband, maar ook individueel (één op één) alsook in kleine groepen beoefend. Zowel vrijwillige als professionele trainers zijn aan de slag in de sector.

 

De erkende vechtsportfederaties, waaronder de federaties die specifiek samenwerken rond risicovechtsport*, en het Risicovechtsportplatform Vlaanderen engageren zich om de uitdagingen voor al de vechtsportbeoefenaars, meer dan 50.000 sporters,  in coronatijd samen te bekijken. Contacteer ons bij vragen of om informatie in te winnen over elke vechtsportvraag.

 

De laatste adviezen over vechtsport in coronatijd die voortvloeien uit deze samenwerking vind je op de website van het Risicovechtsportplatform én op de website van elke federatie afzonderlijk. 


Algemeen contact Els Dom (els@rvsp.be, 0495 10 06 84)


De vechtsportorganisaties:

  • ´╗┐ ShareDelen
  • Afdrukken