Mag je onderhoudspersoneel inzetten voor de opvang van kinderen bij een sportkamp?

29 februari 2016

Wat met aansprakelijkheid bij een ongeval?

 

Je organiseert enkele sportkampen in de schoolvakanties. De opvang vooraf en nadien wordt verzorgd door het onderhoudspersoneel. Mag dit, of moet dit door geschoold personeel gebeuren, zoals sportmonitoren? Hoe zit het met aansprakelijkheid van de sportdienst in geval van ongeval?


De opvang van kinderen bij sportkampen hoeft niet door geschoold personeel te gebeuren. De sportdienst valt niet onder de officiële kinderopvanginitiatieven waarvoor een wetgeving is opgemaakt.

 

Jij als opvangaanbieder moet wel goed inschatten of de voorziene begeleiders in staat zijn om de opvang op een veilige manier te verzorgen. Een eerste stap is om een informatiebundel op te maken met alle afspraken omtrent de opvang, en dit te laten ondertekenen voor ontvangst (belangrijk dat de medewerkers het ook gelezen hebben!). Zo kan je onderbouwen dat de begeleiders gebrieft zijn wat de veiligheidsaspecten ter plaatse betreft. Zij moeten bijvoorbeeld weten wat te doen in geval van een ongeluk, nuttige contactgegevens hebben van de ouders, of van de betrokken diensten, ...

Het feit dat dit door onderhoudspersoneel gebeurt, is op zich dus geen bezwaar. Je moet wel rekening houden met de capaciteiten van deze medewerkers, en of ze voldoende weten wat ze moeten doen.

 

Check wel goed de verzekering in dit verband: wie organiseert de opvang en op welke manier is het onderhoudspersoneel verzekerd binnen zijn functie om opvang te voorzien? Of worden zij ingeschakeld als vrijwilliger via de vzw die de sportkampen organiseert, en is dit dan gedekt door de vrijwilligersverzekering? 

  • ´╗┐ ShareDelen
  • Afdrukken