Nieuwe online tool voor sport na corona

23 november 2020
Nieuwe online tool voor sport na corona

Het internetplatform www.sportkeuring.be past zich aan corona aan. 

 

Sporters die positief hebben getest op corona , kunnen voor advies terecht op het sportmedisch internetplatform www.sportkeuring.be. Dat is geen luxe, want naast ademhalingsklachten veroorzaakt het virus soms ook een hartspierontsteking. De extra belasting van het hart die sport zich meebrengt, kan zo’n ontsteking verergeren. Dat risico bestaat zelfs als de sporter geen andere symptomen heeft gehad. Voor sportartsen en huisartsen is een stroomdiagram ontwikkeld om sporters specifiek na corona te begeleiden.

 

Sportkeuring.be wordt aangepast aan corona

 

Al een jaar of vijf nu kunnen sporters of kandidaat-sporters op de website www.sportkeuring.be nagaan of een sportmedisch onderzoek nuttig of nodig kan zijn. Maar de pandemie laat ook hier haar sporen na. Wie vandaag naar de site surft, wordt meteen met corona geconfronteerd. Op de startpagina kun je aangeven of je positief hebt getest op corona. Als dat het geval is, dan krijg je advies over wat je te doen staat om te voorkomen dat intensief sporten eventuele hartschade als gevolg van COVID-19 verergert. Met intensief sporten bedoelen we zo hard sporten dat je zweet en niet meer gewoon kunt praten. Maar zelfs als je niet positief hebt getest en alleen maar informatie wil over je sportmedische geschiktheid in het algemeen, moet je eerst een reeks vragen over corona beantwoorden. Dat is nodig, zowel voor je eigen gezondheid als die van de arts die het sportmedisch onderzoek uitvoert. Mogelijk moeten sporters niet alleen het sporten maar ook het sportmedisch onderzoek een tijdje uitstellen.

 

Virussen kunnen hartspierontsteking veroorzaken

 

Uit steeds meer studies blijkt dat het coronavirus, net als veel andere virussen, hartspierontsteking (myocarditis) kan veroorzaken. Zelfs coronapositieve sporters zonder longschade of andere tekenen van COVID-19, lopen een klein maar reëel risico op beschadiging van het hartspierweefsel. Een hartspierontsteking kan wisselend verlopen. Soms brengt de aandoening weinig of geen klachten mee. In ernstigere gevallen wordt de hartspierfunctie aangetast, wat pijn op de borst, hartkloppingen en zelfs hartfalen kan veroorzaken.

 

Bekijk hier een reportage over dit onderwerp (Sportweekend - zondag 22 november 2020)

 

Het corona-hartprotocol voor artsen

 

Extra wetenschappelijk onderzoek is nodig maar op basis van de gegevens die al bekend zijn over corona en hartspierontsteking, heeft het Forum Sportcardiologie een protocol opgesteld dat artsen kunnen hanteren voor de optimale begeleiding van mensen die na een (mogelijke) coronabesmetting of na COVID-19 opnieuw intensief willen sporten. Het protocol staat schematisch samengevat op de flowchart in bijlage.

 

Nog eens op een rij: de symptomen

 

De hoofdsymptomen van COVID-19 zijn plots opgekomen en onverklaarde:

 • hoest
 • kortademigheid (dyspneu)
 • pijn op de borst (thoracale pijn)
 • reukverlies (anosmie)
 • smaakverlies (dysgeusie)
 • koorts (bij kinderen)

Eén van deze hoofdsymptomen moet voor de sporter volstaan om de huisarts te bellen of — voor de arts — om een sporter te testen op COVID-19.

 

Dat moet ook bij 2 of meer van de volgende symptomen:

 • koorts (bij volwassenen)
 • spierpijn
 • onverwachte vermoeidheid
 • niezen of neusloop (rhinitis)
 • keelpijn
 • hoofdpijn
 • gebrek aan eetlust (anorexie)
 • bij ouderen: buikloop, acute verwardheid of een plotse val

maar ook als chronische ademhalingsproblemen (astma, chronische hoest, COPD…) plots erger worden.

 

Over het forum sportcardiologie

 

Het Forum Sportcardiologie is een samenwerkingsverband tussen (sport)cardiologen Guido Claessen (UZ Leuven), Hein Heidbuchel (UZ Antwerpen), Hielko Miljoen (UZ Antwerpen), Tom Rossenbacker (Imelda ziekenhuis Bonheiden) en Frank Timmermans (UZ Gent), sportartsen Tom Teulingkx en Luk Buyse van de vereniging voor Sport- en Keuringsartsen (SKA) en sportarts Frank Pauwels van Gezond Sporten Vlaanderen. Het doel van het forum is sporters en artsen correct informeren over de invloed van sport op het hart.

 • ´╗┐ ShareDelen
 • Afdrukken