Sportclubondersteuning

Kerninfo

 

Een sportclub runnen in 1950 is een heel ander verhaal dan een sportclub runnen op dit moment. Digitalisering, een andere cultuur rond vrijwilligerswerk, hogere eisen aan accommodatie en leden die makkelijker van hobby wisselen ... 

 

De druk bij de bestuurders en managers van sportclubs wordt hierdoor verhoogd. Daarnaast ontdekken sportfederaties en gemeenten ook meer de sportclub als middel voor andere maatschappelijke uitdagingen zoals vergrijzing, integratie, verduurzaming …

 

Een bestuurder anno 2018 wordt serieus op de proef gesteld om daar een antwoord te kunnen op bieden.

 

 

 

Op welke domeinen kan je clubs ondersteunen?

 

Als je iets in verandering wil brengen dan vergt dit tijd en middelen. Net zoals we verwachten van een sportclub dat ze een beleidsplan heeft met een stip aan de horizon, moeten we als lokale overheid ook duidelijke beleidskeuzes durven maken vanuit een duidelijke visie. Op welke inhoud willen we clubs ondersteunen? Gaan we ons als lokale overheid richten op de bestuurders van de clubs die een toekomst moeten bepalen? Gaan we eerder voor de ‘management’-componenten van de clubwerking zoals administratie, structuur, financiën … Kiezen we maatschappelijke thema’s zoals duurzame clubs? Of gaan we clubs op een sportief niveau ondersteunen? Eén ding is zeker. Kiezen zal noodzakelijk zijn om een verschil te kunnen maken. ‘Less is more’ … Dus soms is het beter om twee thema’s diepgaand te behandelen met clubs dan 5 thema’s oppervlakkig.

 

Iedere club is anders

Sportclubondersteuning wordt steeds meer maatwerk. Elke club is anders en heeft specifieke behoeften. Verstandig is daarbij om eerst je clubs te kennen en een duidelijke analyse te maken van wat de clubs willen. De infografiek toont je een greep uit de inhoudelijke thema’s die je kan aansnijden om verenigingen te versterken. Tip: focus eerst op het verhogen van de bestuurskracht!

 

Thema's.png

Welke ondersteuningsvormen kan je hanteren?

 

Op welke manier kan je clubs ondersteunen? Heel vaak hoor je meteen ‘subsidies’. Maar naast financiële impulsen zijn er nog tal van mogelijkheden om clubs in beweging te brengen. Een waaier van ondersteuningsvormen doet zich voor. We maken even een overzicht.

 

 

 

 

Publicaties

Uit 't veld

 
  •  ShareDelen
  • Afdrukken