Het CATCH-project

Kerninfo

CATCH_logo

 

Buurtsport belicht! 

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 40


Vraag nu jouw gratis exemplaar van onze slotpublicatie aan!

Enkele weken nadat je het boek ontvangt nemen we contact met je op met de vraag hoe we jou nog verder vooruit kunnen helpen binnen de centrale thema's!

 

CATCH in het kort!

More info about CATCH (in English)

 

Op welke wijze kan Buurtsport een rol spelen in de sociale inclusie van jongeren?

Met deze vraag gaan deze partners de komende jaren aan de slag in een grootschalig praktijkgericht onderzoek dat kortweg CATCH* heet:

 • Onderzoeksgroep Sport & Society (VUB)
 • Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek (UGent)
 • Vakgroep Volksgezondheid en eerstelijnszorg (UGent)
 • Expertisecentrum Buurtsport (ISB) 

De 4 partners gaan 4 jaar lang werken rond 1 centrale vraag: Wat zijn de werkzame factoren van een buurtgebonden sportaanbod die bijdragen tot sociale inclusie van jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties (14-25 jaar), en op welke wijze kunnen deze toegepast worden binnen bestaande buurtsportpraktijken?

 

De drie centrale thema's zijn gezondheid, sociale cohesie en persoonlijke ontwikkeling.

 

Dit grootschalig onderzoeksproject wordt financieel gesteund vanuit het Agentschap Innoveren en Ondernemen en zal een enorme impuls geven aan zowel de praktijk, het beleid en het onderzoek ten aanzien van buurtsport in Vlaanderen.

 

De onderzoekspartners kunnen in het kader van dit onderzoek rekenen op de medewerking van heel wat betrokken lokale buurtsportpraktijken en van heel wat partnerorganisaties.

Cera, De Rode Antraciet, Demos, de Vlaamse Overheid (departement CJSM-Jeugd, departement WVG, Kabinet Vlaams Minister van Sport Philippe Muyters en Sport Vlaanderen-KICS), Formaat, Groep INtro, JES, Koning Boudewijn Stichting, KRAS jeugdwerk, ProLeague, Steunpunt Algemeen Welzijnswerk, Uit De Marge, VDAB, VigeZ, Vlaams Netwerk tegen Armoede, VSF, VVSG, VWGC en vzw Jong.

 

*CATCH: Community sport for AT-risk youth: Innovative strategies for promoting personal development, health and social CoHesion

 

Het logo van het project maakt de verbindingen tussen de verschillende partners en sectoren duidelijk. Het zoeken naar verbanden en samenwerkingen kan je ook terugvinden in het lijnen- en kleurenspel, gebaseerd op alle partners. 

 

 

Maak kennis met het team

Vanuit alle partners is er een dynamisch team samengesteld. Prof. dr. Marc Theeboom, Prof. dr. Rudi Roose en Prof. dr. Sara Willems stellen jullie graag het team voor.

Publicaties


CATCH op het Kennisplatform Buurtsport

Ook tijdens de onderzoeksperiode van het CATCH-project wordt er de nodige kennis verzameld en gedeeld. Bekijk al onze publicaties op het Kennisplatform Buurtsport binnen de ISB Kennisbank. Vooral de vulgarizende publicaties uit ons project vind je daar terug.

 

CATCH slotsymposium

Op 20 en 21 maart 2019 organiseerden we het slotsymposium van het project, Social inclusie door buurtsport: Mythe of realiteit?

Wetenschappelijke publicaties

 

Uit 't veld

 

Fase 1 // Ontrafelen van programmatheorieën

De 3 onderzoekers trokken als onderdeel van de eerste onderzoeksfase van april 2016 tot en met juni 2016 er op uit. Ze namen elk 3 buurtsportpraktijken voor hun rekening. Er waren inspirerende gesprekken met coördinatoren, lokale partners, vrijwilligers en deelnemers. Een boeiende kennismaking voor alle betrokken personen in onderstaande 9 werkingen. Lees meer

 • Persoonlijke ontwikkeling: Brussel, Mechelen en Ninove
 • Gezondheid: Gent, Lier en Leuven
 • Sociale cohesie: Ronse, Kortrijk en Brugge

Fase 2 // in de diepte in 1 praktijk

De 3 onderzoekers trekken in deze tweede onderzoeksfase elk naar 1 Buurtsportpraktijk (Antwerpen, Brugge en Gent). Daar zullen ze samen met de aanbieders, de vrijwilligers en de deelnemende jongeren een verandering creëren en evalueren. Ze trekken ook de kaart van Community Sport Labs, momenten waarop betrokken organisaties, diensten en personen samengebracht worden. Kennis geven, kennis krijgen, kennis delen... iedereen vaart er wel bij.

 

CATCH slotsymposium

Op 20 en 21 maart 2019 organiseerden we het slotsymposium van het project, Social inclusie door buurtsport: Mythe of realiteit?

CATCH op tournee

Ook tijdens het onderzoek wordt er al kennis gedeeld, dit zowel in binnen als buitenland. Zo komt CATCH de komende maanden ter sprake in onder andere Laussane, Southampton en Melbourne. Lees meer

 

International Scientific Commitee

Het International Scientific Commitee zal zorgen voor externe visie en input. Naast de betrokken onderzoekers zetelen ook Fred Coalter, Ramon Spaaij, Guy Kegels en Christian Christrup Kjeldsen in dit comité. Lees meer

 

FAQ's

 

Ben je op zoek naar cijfergegevens om jouw (opstartende) buurtsportwerking te vergelijken en vorm te geven, maak dan zeker gebruik van deze bronnen:

 • Gemeentelijke profielschetsen (Studiedienst van de Vlaamse Regering): Ontdek meer over je eigen gemeente en vergelijk jezelf met andere gemeenten.
 • Kansarmoedeindex (Kind & Gezin): Ken je de lokale situatie wat betrefd kansarmoede gebasseerd op 6 domeinen? Ontdek ze.
 • Vlaanderen in cijfers (Statistiek Vlaanderen): een beeld van de bevolking, het welzijn, de cultuur... in Vlaanderen. Een aantal Vlaamse gegevens worden in een Belgisch en Europees (EU28) perspectief geplaatst.

 

 

 

 

 

 

 

 

Extra info

 

Samenstelling special issue over Buurtsport en sociale inclusie

Enkele leden uit het CATCH-team zijn de nodige contacten, gegevens en papers aan het verzamelen om te werken aan ‘Community Sport and Social Inclusion: International Perspectives’. 

Alle informatie kan je raadplegen op de website van de VUB.

 
 • ´╗┐ ShareDelen
 • Afdrukken