Ken jij fithockey al?

08 april 2020
Ken jij fithockey al?

Een ideale bewegingsvorm voor 55-plussers.

 

Fithockey is een laagdrempelige variant van hockey, geschikt voor mensen waarvoor veldhockey niet (meer) haalbaar is. Daarbij denken we vooral aan 55-plussers die nog nooit gehockeyd hebben of aan mensen met hockeyervaring die het spel inmiddels te gevaarlijk vinden. Fithockey draagt omwille van de bewegingsvorm bij aan het bevorderen van een goede coördinatie van armen en benen waardoor het risico op vallen sterk vermindert. Nog een voordeel is dat mannen en vrouwen samen kunnen sporten met aangepaste spelregels. Bij fithockey gaat het vooral om veilig bewegen én buiten (of binnen) sporten aangepast aan de doelgroep. Ook sociale contacten leggen én onderhouden en plezier beleven is prioritair. Kortom, buiten (of binnen) bewegen, zonder risico, met de uitdaging van een bal en gezelligheid maken van fithockey een ideale bewegingsvorm voor 55-plussers.

 

Om de spieren los te maken wordt gestart met een aantal opwarmingsoefeningen, gevolgd door een aantal fithockeyoefeningen. Die zijn niet zwaar en geven iedere speler de kans om ze naar eigen kunnen uit te voeren. Daarna wordt er ingeslagen of wordt er een specifieke techniek geoefend om daarna af te sluiten met een wedstrijdje. Er gelden aangepaste spelregels, waarbij er rekening wordt gehouden met (te) grote fysieke verschillen. Na de training is er tijd om gezellig na te praten bij een drankje.

 

Wat heb je nodig?

Aangepaste kledij is niet echt nodig, maar afhankelijk van de inspanning en het eigen draagcomfort kan er geopteerd worden om sportkledij te dragen. Het is aangeraden om sportschoenen te dragen met een redelijk profiel. Daarnaast is er een (hockeykunst)grasveld of terrein/sporthal nodig en aangepaste materialen: een zachte bal en knots. De knots is een plastic staaf met aan het uiteinde een raakvlak van foam, waarmee je de bal moet voortbewegen. Die materialen kan je uitlenen bij OKRA-SPORT + en de Vlaamse Hockey Liga, maar je kan ze ook aankopen bij de Vlaamse Hockey Liga. Meer info via cindy.vanduffel@hockey.be

 

Spelregels

  • Vooraf wordt met de groep de speelduur bepaald.
  • Het spel vindt plaats op een kwart van een hockeyveld. Afhankelijk van de grootte van de teams wordt het speelveld groter of kleiner gemaakt.
  • Als de bal over de zij- of achterlijn van het veld rolt, neemt het team die de bal niet als laatste heeft aangeraakt de bal uit.
  • Bij het uitnemen van de bal neemt de tegenpartij 3 meter afstand ten opzichte van de bal.
  • Een team bestaat uit minimaal 3 spelers. Ieder team verdedigt een doel.
  • De spelers mogen elkaar niet aanraken.
  • De bal mag het lichaam raken, maar mag niet actief door het lichaam worden voortbewogen of tegengehouden.

 

Interesse om Fithockey op te starten in jouw gemeente?

Contacteer cindy.vanduffel@hockey.be of bel naar 0494/08.99.99 voor meer informatie. De Vlaamse Hockey Liga voorziet een gratis opleiding voor fithockeybegeleiders. Ervaring is helemaal niet nodig, het enige wat verwacht wordt, is dat de fithockeybegeleider met veel plezier en enthousiasme mensen begeleid bij het uitoefenen van deze supertoffe hockeyvariant.

  •  ShareDelen
  • Afdrukken