Toelatingsproef

Sinds 2016 is de toelatingsproef geen voorwaarde meer voor deelname aan een cursus Hoger redder, maar is het een richtingaangevende proef geworden voor het basisniveau bij aanvang van de cursus. Lukt het je niet om de onderstaande proef binnen de vooropgestelde tijd af te leggen, dan raden we af om de cursus te starten. 

 

De toelatingsproef gaat als volgt:

Te water gaan met startduik(1) en 25 meter onder water zwemmen(2), 25 meter op de rug zwemmen met de polsen uit het water(3) binnen de tijd van 1 minuut en 15 seconden(4); gevolgd door 150 meter zwemmen met de ogen boven water en naar voor kijkend(5) in een totale tijd van 4 minuten en 30 seconden.

 

(1) niet toegelaten: inspringen of duiken met hoofd boven water

(2) niet toegelaten: ogen boven water voor aantikken of crawl zwemmen

(3) niet toegelaten: afstoten/aantikken op de buik; toegelaten: afstoten onder water met armen opwaarts

(4) wie vroeger aankomt, mag onmiddellijk doorzwemmen

(5) niet toegelaten: waden; toegelaten: wisselen van zwemslag, officiële keerpunten

Bekijk het filmpje van de toelatingsproef.

 

Een herkansing van de hele proef is mogelijk per sessie, dus niet van onderdelen afzonderlijk.

 

De kandidaat is in zwemkledij. Zwembrilletje en neusknijper zijn niet toegelaten.

 

De voorbereidende proef wordt meestal georganiseerd voorafgaand aan de cursus Hoger redder op de locatie waar de cursus plaats vindt. Hier vind je de cursussen Hoger redder. Je kan best contact opnemen met de cursusverantwoordelijke van een bepaalde cursus om naar de datum van de proef te polsen. Gezien deze proef niet meer verplicht is, kan je natuurlijk ook zelf testen of je dit kan. Het is echter wel belangrijk dat je dit op een goede manier doet en beoordeelt, want wie de proef niet kan, zal het zeer moeilijk hebben om het brevet te behalen. 

  • ´╗┐ ShareDelen
  • Afdrukken