6 dingen om te onthouden van 2016

02 januari 2017
6 dingen om te onthouden van 2016

Lees het ISB-Jaaroverzicht van 2016 met de blik op 2017 ...

 

1. Zwembadboost en meer schoolsportinfrastructuur open ... // najaar

Het najaar van 2016 werd beheerst door subsidiedossiers voor publieke zwembaden en het naschools openstellen van schoolsportinfrastructuur voor respectievelijk 10 miljoen euro en 2,3 miljoen euro.

 

Maar bovenal werden sterkere zwembadprojecten en open schoolsportinfrastructuurprojecten gecreëerd. In de ISB-ondersteuningsdossiers in opdracht van minister Muyters vind je veel praktische kennis en instrumenten: zwembadprojecten en schoolsportinfrastructuur.   

 

2016 was ook het jaar waarin ISB het rapport '20 jaar kengetallen zwembaden 1993-2013-2015' presenteerde met interessant benchmarkmateriaal voor zwembadbeheerders en lokale besturen.

 

In 2017 zullen de geselecteerde projecten voor de subsidies bekend gemaakt worden. Ook wordt het sportinfrastructuurbeleid structureel verankerd in een Bovenlokaal Sportinfrastructuurplan met jaarlijks 5 miljoen euro (en in 2017 30 miljoen extra) 

 

2. Europa komt dichterbij ... // juni

In 2016 richtten ISB en VSF samen EU Sport Link vzw op. Bedoeling van ISB: meer 'Europa' brengen in steden en gemeenten én meer 'gemeentelijk sportbeleid' op de Europese agenda brengen.

 

Gemeenten en steden laten netwerken in Vlaanderen en Europa, belangenbehartiging en vertegenwoordiging van Vlaamse gemeenten in Europa, kennisuitwisseling én concrete begeleiding bij het instappen in projecten is wat we proberen te bieden. Meer Europa zal de realiteit zijn. 

 

In 2017 zal Oostende alvast de titel van Europese Sportstad dragen. 

 

Meer info om in te stappen in een Erasmus+ project in 2017.

 

3. Nieuwe zwembrevetten in de praktijk

In 2016 werden de nieuwe zwembrevetten, gelanceerd in 2015, concreet geïmplementeerd in diverse zwembaden, scholen, clubs en zwemscholen in Vlaanderen. 

 

Bekijk hier de filmpjes van de zwemschool in Antwerpen i.s.m. de Vlaamse Zwemfederatie of de praktijken van Geel, Arendonk ...

 

Alle info over de brevetten, de gratis te downloaden handleiding en de handige printtool vind je op www.zwembrevetten.be. Ga zelf ook aan de slag in 2017!

 

En ... 2016 was natuurlijk ook het jaar waarin Fred Brevet-peter Pieter Timmers zilver haalde op de Olympische Spelen!

 

4. Ruimte en Sport vinden mekaar // juli

2016 was het jaar waar de beleidsdomeinen sport en ruimte mekaar concreet vonden. Begin juli ontving minister van sport Muyters het eerste exemplaar van een praktisch handboek gemaakt door ISB en Kind & Samenleving. 'Meer sport in de publieke ruimte' en 'sportruimte meer publiek' is het doel.

 

Ontdek het Handboek (Buurt-)Sport en Ruimte in beweging van ISB en Kind & Samenleving.

 

In 2017 organiseren we terug een studiedag rond dit thema en mag je een begeleidingstraject verwachten.

 

5. Afscheid van Dany Punie als voorzitter van ISB // maart

In 2016 gaf Dany Punie na 20 jaar ISB-voorzitterschap de fakkel door. Op het ISB-Congres in Genk kondigde hij zijn afscheid aan en op de Algemene Vergadering van ISB in mei werd hij uitgezwaaid.

 

De nieuwe bestuursploeg met Cindy Winters aan het roer als voorzitter ging aan de slag in juni.

 

Lees meer over het afscheid van Dany Punie en de kennismaking met Cindy Winters.

 

In 2017 zullen er opnieuw, zoals statutair bepaald, de 3-jaarlijkse bestuursverkiezingen zijn bij ISB.

 

6. Hét ISB-Congres van Genk: Be Ready, Be Prepared // maart

2016 was het jaar van het ISB-Congres in de Limburghal in Genk. 'Be Ready, Be Prepared' was het thema. Ruben Van Gucht was gastheer van de eerste ISB-Sporttalkshow met Tine Hens, Patrick Janssens en Karel Van Eetvelt.

 

Maar bovenal kon je veel kennis rapen en inspiratie opdoen in de meer dan 35 keuzesessies

 

Herbeleef het congres en herbekijk alle presentaties.

 

Naast het ISB-Congres was er in 2016 ook de 5de Trefdag Sportparticipatie in Sint-Niklaas en de 2de Trefdag Sportinfrastructuur in Wetteren. 

 

In 2017 heten we je welkom op het ISB-Congres in Kortrijk Xpo op 22 en 23 maart 'Slim is het nieuwe sterk' en op de Trefdag Zwembaden in oktober.

 

Tot slot ...

Voor alles wat je niet kon onthouden, maar waar je in 2017 van denkt 'heb ik daar bij ISB eens niet iets van gehoord?', kan je terecht in de ISB-Kennisbank onder het motto 'Alles wat jij nodig hebt'.

 

Of je kan contact opnemen met het ISB-team. Wij helpen je graag verder met jouw vraag, in jouw stad of gemeente!

 

  • ´╗┐ ShareDelen
  • Afdrukken
  • Mail een vriend

    Doorsturen

    Gegevens verzender