Is een AED verplicht in je sportcentrum?

04 augustus 2014
Is een AED verplicht in je sportcentrum?

Vraag & Antwoord!

 

Ben je als gemeente verplicht om een AED te installeren? 

 

Nee. Elke gemeente kiest hier zelf voor. 

 

In België krijgen dagelijks ongeveer 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis, thuis, op straat, op het werk of op het sportveld. Tijdens een hartaanval moet men onmiddellijk kunnen ingrijpen of de gevolgen zijn onomkeerbaar en het slachtoffer overlijdt. Snelle reanimatie (beademen en hartmassage) in combinatie met het gebruik van een Automatische Externe Defibrillator (AED) vergroot het overlevingspercentage aanzienlijk. De eerste 6 minuten na een hartstilstand zijn immers van vitaal belang!

 

Een AED is een apparaat waarmee een elektrische schok aan het hart kan worden toegediend, indien er sprake is van een levensbedreigende hartritmestoornis. Door de automatische werking van de AED is het voor omstanders mogelijk snel en adequaat te reageren bij een plotselinge hartstilstand, nog voordat de ambulance ter plaatse is.

 

Op www.hartveilig.be vind je een overzicht van gemeenten die via een AED meewerken aan een project van het Rode Kruis.

 

Meer over AED's in sportinfrastructuur

 

ISB krijgt regelmatig allerlei vragen, telefonisch of via mail. De antwoorden hierop zijn vaak voor veel meer mensen relevant dan de vraagsteller alleen. In de ISBzine delen we de interessantste.

 

  • ´╗┐ ShareDelen
  • Afdrukken