Bekijk de resultaten van het ISB-traject 'Verenigingsondersteuning'

17 september 2012

Verbaast het je als we zeggen dat sportclubs het moeilijk hebben de dag van vandaag? 

 

Nieuwe maatschappelijke uitdagingen zoals wettelijke verplichtingen, de veranderende rol van de vrijwilliger en een groeiend vrijetijdsaanbod vragen om heel wat aanpassingsvermogen. Sommige verenigingen doen het goed, anderen kwijnen weg. Verenigingen hebben meer dan ooit nood aan de juiste ondersteuning; enkel een basisondersteuning via subsidies lijkt niet langer voldoende voor alle verenigingen. Een aangepaste kijk op verenigingsondersteuning is nodig.

 

Vanuit deze vaststellingen ging ISB samen met enkele lokale ervaringsdeskundigen en partners uit het Vlaamse sportlandschap op zoek naar hoe lokale besturen hun sportclubs op een innovatieve en inhoudelijke manier kunnen ondersteunen. Het resultaat zijn enkele korte en inspirerende filmpjes met de visies en projecten uit het traject.

 

 

 

Enkele ervaringsdeskundigen lichten hun visie toe over hoe lokale besturen sportverenigingen in de toekomst kunnen ondersteunen.

 

 

 

 

De stad Antwerpen heeft enkele dossierbeheerders aangesteld. Een dossierbeheerder praat regelmatig onder vier ogen met de sportverenigingen. Hij zoekt samen met de vereniging naar oplossingen 'op maat'

 

 

 

In Beveren wordt een verenigingsloket opgericht. Het wordt een centraal aanspreekpunt voor álle verenigingen in de gemeente. Daarnaast wordt het loket ook een ontmoetingsplaats voor de verenigingen. Ze praten er met elkaar en leren andere producten en diensten kennen.

 

 

 

De gemeente 's-Hertogenbosch startte een project op: IK 'S-PORT ZO. Kinderen tussen 4 en 12 jaar, die nog geen lid zijn van een sportvereniging, leren er laagdrempelig hoe een sportvereniging werkt

 

 

 

 

De sportdienst van Knokke-Heist stemt haar ondersteuning af op het specifieke profiel van de sportclub. Met als einddoel: méér sterke en vitale clubs.

 

 

 

 

 

Sportverenigingen in Putte vragen hun subsidies of erkenning aan via Subsidio. Een computerprogramma dat speciaal voor de gemeente werd ontwikkeld . Via Subsidio vullen de clubs zelf de gegevens in hun dossier aan. En voegen ze documenten toe.

 

 

 

Die ochtend aan de Gentse sportdienst: "Aha, doen jullie dat ook? Dat wisten we niet." Sportverenigingen zijn vaak niet of onvoldoende op hoogte van het gemeentelijke ondersteuningsaanbod. De Gentse sportverenigingen ondertussen wel.

 

 

 

 

Het begeleidingstraject rond lokale sportclubondersteuning kwam tot stand met steun van de Vlaamse Overheid.

  •  ShareDelen
  • Afdrukken
  • Mail een vriend

    Doorsturen

    Gegevens verzender