Platform sportclubondersteuning

*

Het Platform sportclubondersteuning is inmiddels toe aan zijn 6e editie en is het 'Tomorrowland' voor elke sportclubondersteuner in Vlaanderen. We nemen dit letterlijk en gaan langs in de Schorre in Boom waar we welkom zijn in het prachtige clubhuis van Hockeyclub Braxgata. Dé ontmoetingsplaats voor sportclubondersteuners om te netwerken, inspireren en acties voor jezelf te formuleren. Na vijf succesvolle edities waar we elkaar via speeddate hebben leren kennen, gaan we nu meer focussen op de goede praktijkverhalen.

 

Programma

09u00– 09u30Koffieonthaal
09u30 - 09u40Inleiding 
09u40 - 10u00Clubbinding is meer dan ledenbinding alleen
10u00 - 10u10Pitching praktijkvoorbeelden clubbinding
10u10 - 10u50 Keuzeronde 1: praktijkvoorbeelden
10u50 - 11u10Maatwerk bij de clubondersteuning
11u10 - 11u20Pitching praktijkvoorbeelden 'maatwerk bij de clubondersteuning'
11u20 - 12u00Keuzeronde 2: praktijkvoorbeelden
12u00 - 13u00 Middaglunch met soep en buffet
13u00 – 13u20Voorkomen van drop-outs bij seizoenswissels
13u20 - 14u00Toelichting van het project Braxgata door Boudewijn Muts
14u00 - 14u10Pitching praktijkvoorbeelden 'infrastructuur en beleid'
14u10 - 14u50Keuzeronde 3: praktijkvoorbeelden
14u50 - 15u00Terugkoppeling en evaluatie
15u00 - 16u00Receptie

 

We selecteerden maar liefst 10 praktijkverhalen die passen binnen de 3 hoofdthema's van de dag.

Jij kan dus zelf jouw eigen programma samenstellen!


Thema 'Clubbinding is meer dan ledenbinding alleen'

 

“We are next”- Pubers van nu, je bestuurders van later.

Met “We are next” streeft Gymstiekfederatie Vlaanderen er naar de drop out bij jongeren te verminderen en de clubbinding te vergroten. Bovendien hopen ze op deze manier ook de niet-sportgerelateerde competenties te ontwikkelen. Op termijn hopen ze hierdoor deze jongeren binnen de club terug te zien in andere rollen (trainer, bestuurslid, medewerker binnen organisaties,…).
Een win-win-project voor iedereen!

 

“Flexivol receptie”- Geef je vrijwilligers ook een stem.
De Flexivol receptie is een ludieke manier om input te krijgen over de vrijwilligerswerking van je sportclub. Hoe ervaren vrijwilligers je club? Wat zien zij als sterke punten en als werkpunten? De Flexivol receptie zorgt voor een leuk moment van ontspanning, ontmoeting én bevraging... waardoor de betrokkenheid van vrijwilligers bij je sportclub groeit!
Deze sessie wordt verzorgd door het Dynamo project.

 

De 12e man en de derde helft! Stimuleer je clubs bij het uitbouwen van een fanbase.

Met het adviestraject “Fanbase” wenst Sporting A de betrokkenheid van de supporter/fan bij de (top)sportclub te vergroten. Dit gaat van het verhogen van het aantal toeschouwers tot het creëren van meer interesse voor de sportclub. Het model van de betrouwbare fan van Fun en James gebruiken we als leidraad tijdens het adviestraject. Het model legt uit welke vier fasen de fan doorloopt en hier koppelen we de nodige acties (acties om nieuwe supporters te werven, verzamelen van gegevens,…) aan. 

 

Thema 'Maatwerk bij de clubondersteuning'


“Het clubrapport”- Gerichte clubondersteuning recht in de roos

 

Tennis Vlaanderen mag gerust een voorloper in clubondersteuning genoemd worden. Om deze ondersteuning in de toekomst nog gerichter te laten verlopen en clubs in eerste instantie ook zelf hun werking te helpen evalueren introduceerden ze dit seizoen “Het clubrapport”. Dankzij deze cijfers krijgt de club een mooi overzicht van hun statistieken waar het clubbeleid van de toekomst doordacht op kan gebaseerd worden. Bovendien is het voor de clubondersteuners een handige tool bij de clubbezoeken om de hen gericht te ondersteunen!
Laat jullie inspireren door het betoog van deze sportclubondersteunende trendzetters.

 

“B.A.A.S”- Clubondersteuningssysteem

 

Clubs bij S-Sport // Recreas vangen met B.A.A.S. (Begeleiding en Advies Aan Sportclubs) twee vliegen in één klap. Door in te tekenen op B.A.A.S. krijgen ze gerichte ondersteuning EN krijgen ze een financiële stimulans. De club kan een traject op maat kiezen en kan daarbij rekenen op een sportclubondersteuner van de federatie om de club te begeleiden bij het realiseren van het gekozen traject. B.A.A.S. is laagdrempelig, kwalitatief en staat toe, afhankelijk van het type club, die al dan niet voldoet aan de basisvoorwaarden, te differentiëren in de wijze van ondersteuning.

 

Timmeren aan de weg naar vitale sportclubs. De boer op met je clubondersteuning.

Bart De Smedt uit Putte deed samen met buurgemeente Bonheiden een vitaliteitsonderzoek bij hun clubs om zo te weten te komen welke clubs om ondersteuning vragen en waar ze graag in willen ondersteund worden. Ze gaan op die manier zeer gericht ondersteunen. Voor dit project werken de gemeentes Putte en Bonheiden samen. Is er een mogelijkheid om hier ook federaties bij te betrekken?

 

Het clubbezoek – Samenwerking tussen lokale overheid, federatie en het RVSP

Via federaties en lokale overheden tracht het RVSP ook clubs bewust te maken van gezond en ethisch sporten. Met de Stad Antwerpen werd een eerste samenwerking op poten gezet. Clubs die de veiligheidsscan ondergingen, maakten meteen kennis met het Risicovechtsportplatform. Beide screenings werden op mekaar afgestemd om dubbel werk voor de club te vermijden. Vanaf 2017 gaat het RVSP ook met een aantal federaties en lokale overheden de uitdaging aan om clubs samen te bezoeken.


Thema 'Infrastructuur & beleid'

 

De groei van hockeyclub Braxgata.

Boudewijn Muts is bestuurslid van hockeyclub Braxgata en is al lange tijd professioneel actief als ontwikkelaar van vastgoedprojecten. Hij slaagde erin om de sportinfrastructuur in Boom de voorbije jaren sterk uit te bouwen door diverse manieren van financiële inbreng van leden.

 

Laat je rondleiden in de prachtige accommodatie van hockeyclub Braxgata.Investeren als club in eigen infrastructuur. Is dat niet te duur?

Steeds meer sportclubs geven aan dat het niet eenvoudig is om als vzw een lening aan te gaan, bijvoorbeeld om eigen sportinfrastructuur neer te zetten. Toch zijn er ook heel wat voorbeelden van sportclubs die er wel in geslaagd zijn om via diverse financieringsmethoden op eigen kracht (sport)infrastructuur neer te zetten. Dynamo Project licht een aantal methodieken toe die jouw clubs kunnen gebruiken.

 

Samenwerking stimuleren. Alleen ga je sneller, samen kom je verder.

Westel Circle (Westerlo), Elk talent telt (Gent), Stad sjot (Antwerpen), Move United (Aalst). Het zijn maar enkele voorbeelden van structurele samenwerkingsverbanden tussen sportclubs. Ideaal om als sportclubondersteuner een groter bereik te hebben. Maar hoe pak je dat nu aan? Wendy Mortelmans (Heist-op-den-berg) en Kevin Buydts (ISB vzw/Dendermonde) lichten hun ervaringen en aanpak toe over het opzetten van een lokaal of regionaal samenwerkingsverband.  

 


Wanneer?

  • donderdag 4 mei 2017

Tijdstip?

Van 10u00 tot 15u00.


Waar?

Braxgata , Kapelstraat 145 , 2850 BoomPrijs?

45 euro


Organisatie

VSF en ISB
  • ´╗┐ ShareDelen
  • Afdrukken
  • Mail een vriend

    Doorsturen

    Gegevens verzender

ISB Antwerpen