Uit de Kennisbank: Democratiseer je sportaanbod

19 februari 2019
Uit de Kennisbank: Democratiseer je sportaanbod

Mannen sporten nog altijd meer dan vrouwen, jongeren meer dan ouderen.

 

Nooit eerder werd zoveel gesport in Vlaanderen. Dat blijkt uit een jaarlijkse rondvraag van de KU Leuven. Twee derde van de Vlamingen zegt meerdere keren per maand te sporten. Dat is bijzonder goed nieuws, maar de medaille heeft ook een keerzijde. “Sport wordt dan wel populairder, het democratiseert nog altijd niet”, zegt sportsocioloog Jeroen Scheerder in VRT NWS.

 

Wil jij daar als gemeente iets aan doen? In de ISB-Kennisbank vind je tal van artikels en tools die je helpen om zoveel mogelijk mensen aan het bewegen te krijgen.

 

Anderstalige ouders en vluchtelingen

Zo vind je in de ISB-Kennisbank een sportwoordenboekje voor anderstalige ouders. Dat helpt hen in de wereld van sportkampen en sportclubs. Je kan het zelfs personaliseren: vul bijvoorbeeld de gegevens van de trainer in of vink aan welk materiaal de kinderen moeten meebrengen.

 

Het kan ook erg waardevol zijn om in te zetten op een zinvolle dag- en vrijetijdsbesteding voor vluchtelingen. In de ISB-Kennisbank vind je daarom enkele praktijkverhalen en voorbeelden van sportdiensten en clubs die in de bres springen voor vluchtelingen. Op die manier kan sport als middel echt werken om hen vooruit te helpen.

 

Meisjes en kwetsbare jongeren

Uit het onderzoek van de KU Leuven blijkt ook dat jongens nog altijd meer sporten dan meisjes, maar ook zij hebben nood aan een uitlaatklep. Hoe bouw je aan een sportaanbod voor meisjes? In de ISB-Kennisbank vind je twee boeiende praktijkverhalen: Nina vzw in Hasselt en Gigos jeugdwelzijnswerk in Genk.

 

Hoewel jongeren nog altijd meer sporten en bewegen, blijven kwetsbare jongeren een moeilijk te bereiken doelpubliek. Waarmee moet je rekening houden voor een geslaagd aanbod? Dit artikel uit de ISB-Kennisbank geeft je de do’s-and-don’ts voor vindplaatsgericht werken.

 

Naast deze voorbeelden en documenten, vind je in de ISB-Kennisbank nog veel meer handige tools, tips en tricks over allerlei thema's.

  • ´╗┐ ShareDelen
  • Afdrukken