Ruimte delen: de handleiding van De Ambrassade

20 november 2017
Ruimte delen: de handleiding van De Ambrassade

Grasduin in de goede voorbeelden en praktische info over contracten, aansprakelijkheid, tips bij conflicten ...

 

Gedeeld ruimtegebruik heeft heel wat maatschappelijke voordelen, en biedt ook kansen om extra ruimte te creëren voor kinderen, jongeren en hun organisaties. Tegelijkertijd blijkt het delen van ruimte niet evident, en worden initiatiefnemers geconfronteerd met heel wat drempels en obstakels.

 

De Ambrassade werkte 3 jaar lang aan een onderzoek en handleiding rond gedeeld ruimtegebruik. De handleiding richt zich voornamelijk naar (jonge) mensen op zoek naar ruimte, maar kan ook andere doelgroepen ondersteunen en inspireren:

 • Overheden die gedeeld gebruik van de ruimte willen faciliteren in het kader van duurzaam ruimtegebruik of om te besparen
 • Organisaties, eigenaars of projectontwikkelaars op zoek naar manieren om hun onderbenutte ruimtes open te stellen voor andere gebruikers
 • Ontwerpers en architecten die zich willen laten inspireren
 • ...

 

In de handleiding vind je regelmatig een 'Tip voor de gemeente'. Daarmee kunnen gemeentebesturen direct aan de slag om een ondersteunend klimaat voor het delen van ruimte te creëren. 

 

Van contracten tot conflicten

Deze handleiding biedt geen kant-en-klaar stappenplan om ruimte te delen, want elk gedeeld ruimte initiatief is uniek. Wel bevat ze verschillende mogelijkheden en tips om bepaalde uitdagingen aan te pakken of problemen op te lossen. Bovendien vind je hier heel wat goede voorbeelden ter inspiratie.

 

De handleiding bespreekt heel praktische zaken zoals het afsluiten van een goed contract tussen de eigenaar en de verschillende gebruikers, verzekeringen en aansprakelijkheid, of hoe je aan de nodige financiële middelen komt om een gedeeld ruimte initiatief uit de grond te stampen.

 

Maar daarnaast reiken we ook tips aan over hoe je moet omgaan met conflicten tussen verschillende gebruikers, of over hoe je een zo divers mogelijk publiek kan bereiken en zo een echte gedeelde ruimte kan creëren.

 

Bekijk de handleiding en het bijhorend onderzoeksrapport op ambrassade.be/ruimtedelen

 • ´╗┐ ShareDelen
 • Afdrukken
 • Mail een vriend

  Doorsturen

  Gegevens verzender