Het ene zweet is het andere niet: een ladder met vele sporten naar duurzame ontwikkeling

01 juni 2015
Het ene zweet is het andere niet: een ladder met vele sporten naar duurzame ontwikkeling

The Green Puffins, de (bij ons weten) allereerste ecologische zaalvoetbalclub wil haar verhaal graag delen. 

 

Wij spelen met een groep enthousiaste jongedames competitie-zaalvoetbal en werden in het seizoen 2013-2014 zelfs KVV kampioen.

 

Zeg dus niet dat we het niet serieus menen met ons sportief engagement. We spelen ons met plezier in het zweet en willen - competitief als we zijn - altijd winnen, maar vooral ook genieten. Dat laatste is echter niet mogelijk als aan ons sport & spel een ander soort zweet gepaard gaat, namelijk dat van het produceren van sportkledij en voetballen in een enge, muffe hangar, en dat door kinderen of alleszins heel slecht betaalde werkslaven. Als je ziet welke menselijke drama's zich afspelen om een spotgoedkope bal op de Europese markt te brengen, dan geven we liever forfait.

 

Daarom kozen we heel bewust voor de aankoop van fairtrade zaalvoetballen. Ze zijn iéts duurder, je moet er wat zoekwerk voor doen, maar je trapt dan tegen een bal die gemaakt wordt door iemand die loon naar werken kreeg. De controles hierop zijn heel streng. Maar niet alleen de keuze van de wedstrijdbal trapt ons een geweten, ook onze kledij mag er ethisch gezien, zeker wel zijn. We zijn fiere dames, dus het mag en moet allemaal mooi zijn, maar ook hier willen we niet met "vuile kleren" rondlopen. Vuil in de zin dat ze ook in malafide omstandigheden werden gefabriceerd. Nu is het voor zaalvoetbal geen sinecure om een fairtrade voetbalshirt en short te vinden, maar we maakten onze keuze op basis van de duurzaamheidsranking van Rank a Brand (www.rankabrand.nl).

 

The Green Puffins (Puffins zijn papegaaiduikers, olijke vogels met veelgekleurde dikke snavel) spelen ook in een provinciale zaal met een ISO14001-certificatie. Dat gaat nu wel veranderen, omdat we toevallig allemaal dichter in de buurt van onze nieuwe sporthal in Sint-Job wonen. Sporten in eigen omgeving is tenslotte ook het verkleinen van de ecologische voetafdruk. De regel is, dat we bij weer en ontij toch gaan sporten met onze fiets.

 

Onze zaalvoetbalcompetitie mag dan "ecologisch onderbouwd" zijn, we zijn ook op andere vlakken actief. Zo organiseren we ecologisch geïnspireerde paas- en zomerkampen. Naast sport & spel komt daar ook educatie bij kijken. De deelnemers krijgen een fairtrade bal, ze krijgen bio-fruit en drankjes achter de kiezen en we doen met de kleintjes aan natuurexploratie. Zo proberen we de deelnemertjes bewuster te leren omgaan met hun omgeving waarin ze kunnen sporten en spelen.

  •  ShareDelen
  • Afdrukken
  • Mail een vriend

    Doorsturen

    Gegevens verzender