Klaar om je skatepark opnieuw te openen?

19 mei 2020
Klaar om je skatepark opnieuw te openen?

Met oog voor de coronamaatregelen. Ook bij deze specifieke uitrol helpen we je graag verder.

 

Met maximaal 20, op afstand en onder toezicht van een volwassenen. 3 belangrijke krijtlijnen die je ook van heropgestarte outdoor sportclubs verwacht. Is jouw skatepark al opnieuw open? 

 

Skaten en alles wat errond hangt, vormen een heuse subcultuur. Maar opgelet, sommige onderdelen van de skatesport zijn ondertussen een olympische sport. Onderdelen Street (tricks op hellingen, rails, trappen, muren, … ) en Park (tricks tijdens hoge sprongen op een uitgehold parcours) kunnen je naar goud helpen. In dit opzicht kan je skateparken in je gemeente of stad dus perfect aanzien als noodzakelijke infrastractuur voor de uitoefening van sport in de open lucht. Mits de aanwezigheid van een trainer of een meerderjarige toezichter, en met het respect van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon zit je al helemaal safe wat betreft corona-aftoetsing. Zaken die je ook verlangt van je traditionele outdoor sportclub.

 

Door skate-infrastructuur open te stellen bied je ook kansen aan kinderen, jongeren en volwassenen die niet in clubverband kunnen, mogen en willen sporten en bewegen. Op dat vlak horen ze perfect bij de groep van duizenden wandelaars, coronajoggers en het Covid-19-peloton op de fiets. Skaten, steppen, boarden ... kunnen dus ook perfect een ideale boost zijn voor het mentale, lichamelijke én sociale welbevinden van heel wat mensen. 

 • Praat, bespreek, ga in dialoog ... met de skaters, met collega's binnen de lokale organisatie (jeugd, welzijnswerk, college van burgemeester en schepenen, MAT, politie ...)
 • Laat skaters ook zelf verantwoordelijkheid opnemen en mee de heldere en eenvoudige regels opstellen. Die vorm van zelfregulering zal sterker zijn dan eender welke officiële regel. Uitvoering en handhaving zal makkelijker gaan. Zorg natuurlijk voor de nodige ondersteuning en back-up in dit proces.
 • Bestempel een buurtsportwerker, straathoekwerker of jeugdwelzijnswerker niet direct als ‘skatetoezichter’. Hij of zij bezit heel wat expertise die je elders kan inzetten. Je kan hem of haar natuurlijk wel de vraag stellen, dat zal beter werken dan hen dwingen. 
 • Er zijn amper of geen erkende clubs of verenigingen die actief zijn op skateparken. Zet dus je bril op van 'feitelijke vereniging' om je visie op deze infrastructuur te benaderen. Zie de skaters als een spontane groepering van individuen die een gemeenschappelijk doel nastreven.
 • Een hotspot moet je absoluut vermijden. Blijven hangen, heerlijk chillen en samenscholen rond het skatepark zijn uit den boze. Daar zal de eerste weken niet van kunnen afgeweken worden. Contacttracing zal zonder meer het kernbegrip zijn en blijven voor de komende weken. De groepen moeten dus klein en overzichtelijk blijven.
 • Vergeet de buren niet! Denk daarbij aan de personen en gezinnen die in de buurt van het skatepark wonen. Er zullen klagers bij zijn, enkele met arendsogen maar ook mensen die van 's morgens tot 's avonds gebruik maken van het park. Infomeer hen goed over de tijdelijke reglementen en aanpak.
 • Van buren gesproken, stem in de mate van het mogelijk zeker af met buurgemeenten waar ook skateparken zijn.
 • Speeltuinen en -terreinen blijven nog dicht. Die heropening kan hopelijk zonder toezicht, want dat lijkt ons onhaalbaar.

Voorbeelden qua aanpak heropening grote skate infrastructuur

 • Mechelen - skatepark Transit M: Er zal snel worden heropend met de mogelijkheid om ter plaatste in te schrijven. Natuurlijk steeds met max. 20 skaters per uur en telkens een kwartier wisseltijd. De stad bekijkt momenteel hoe ze over enkele weken deels kunnen overschakelen naar een online systeem. De zaalwachters van AGB Sam, jeugdwerkers van ROJM Mechelen en de jeugddienst nemen het toezicht op zich.
 • Leuven - Philipssite + Kessel-Lo: Vanaf 18 mei 2020 kan je weer skaten in 2 skateparken in openlucht. Om dat veilig te laten verlopen, is er een samenwerking met Leuvense skatevereniging Vzweetje. Die zorgt voor 10 uur begeleiding per dag. Zo krijgen zo veel mogelijk Leuvense jongeren de kans om opnieuw te skaten.
 • Hemiksem - Atletiekstraat: Wat bij de grote kan, kan ook bij de kleintjes. De gemeente kan rekenen op Layback Skate Club. Die rusten momenteel niet op hun lauweren en zorgen voor heel wat uren begeleiding in het skatepark. 
 • Sint-Niklaas - skatepark De Witte Molen: Ook dit park is al open voor skate, step en BMX. Er werd voor het nodige hekwerk en ander veiligheidsmateriaal gezorgd. De opvolging en begeleiding ligt in handen van OJC Kompas vzw. Hier wordt in blokken van 2u gewerkt en met een eenvoudig online inschrijfsysteem. 
 • Hasselt - Kapermolen: Hier werken ze met online boeking en per tijdslot met een zogenaamde kapitein. Dit is iemand die meerderjarig is en op eigen voorstel wil toezien dat de regels worden nageleefd. Opmerkelijk is ook dat er telkens 2,5u mag geskate worden en ook skeelers zijn toegelaten in 1 van de grootste skateparken van Vlaanderen.
 • Mol - Rivierstraat: Na een online skatecontest opende ook in  pittig en attractief Mol het skatepark de deuren. De gemeente werkt hiervoor samen jeugdhuis Tydeeh. Max. 20 skaters, altijd met toezicht, op drie vaste dagen per week maar (voorlopig) zonder reserveringen van een tijdsslot.
 • Bezorg ons gerust jouw praktijkvoorbeeld
 • De collega's van Bataljong verzamelden ook enkele goeie praktijken en dito tips.
 • Ook via Skate Vlaanderen vind je antwoorden op je vragen 

 

Kleinschalige skate infrasctuctuur

Toezicht is niet verplicht bij zeer kleinschalige skate-accomodatie. Je kan er dus voor kiezen om bij 1 bepaalde kleine ramp of quarter pipe in een deelgemeente geen toezicht te voorzien vanuit de lokale overheid. Die infrastructuur kan namelijk perfect individueel, in gezinsverband of in de contactbubbel gebruikt worden. Zorg wel voor de nodige informatie en maak richtlijnen zo transparant mogelijk.

 

Kriebelt het?

Via deze video kan je leren skateboarden Dit is de eerste les waarin de absolute basis wordt overlopen. Als je nog nooit op een skateboard hebt gestaan of het zelden gebruikt, is dit een goede manier om ermee te starten. Als je les 1 onder de knie hebt, kijk dan zeker eens naar de volgende lessen zodat je binnenkort een expert bent in skateboarden.

 

 

 

 

 

 

via GIPHY

 • ShareDelen
 • Afdrukken