Mag een redder zuurstof toedienen bij een verdrinking?

29 december 2014
Mag een redder zuurstof toedienen bij een verdrinking?

Vraag & Antwoord!

 

Er is een onderscheid tussen ‘het instellen van een zuurstoftherapie voor een patiënt (met een aandoening)’ en ‘de beademing met zuurstoftoediening door de redder als eerstelijnshulpverlening bij een slachtoffer (drenkeling)’.

 

Het eerste (zuurstoftherapie) behoort niet tot de context waarbinnen redders werken en is uiteraard voorbehouden aan geneesheren en verpleegkundigen.

 

Het tweede (eerstelijnshulpverlening) is niet herhaaldelijk en niet langdurig. Bij een verdrinking is het aanbevolen om zo snel mogelijk 100% zuurstof te geven aan een drenkeling. In de cursus hoger redder wordt er bovendien genuanceerd gesproken over zuurstoftoediening:

  • Zuurstof toedienen (vanaf 8 l/min) is gevaarlijk bij COPD-patiënten (niet-drenkelingen).
  • Bij slachtoffers met ademhalingsproblemen (ook drenkelingen): de na te streven O2-saturatiewaarde ligt tussen 90% en 92% (niet hoger). Ideaal is om de 100% zuurstof waarmee gestart wordt, te verminderen vanaf het moment dat de 90% à 92% waarde bereikt is. Finetuning kan met een pulse-oxymeter (in sommige zwembaden hebben ze dit toestelletje).


ISB krijgt regelmatig allerlei vragen, telefonisch of via mail. De antwoorden hierop zijn vaak voor veel meer mensen relevant dan de vraagsteller alleen. In de ISBzine delen we de interessantste.

  •  ShareDelen
  • Afdrukken
  • Mail een vriend

    Doorsturen

    Gegevens verzender