Onderzoek nodig omtrent gezondheid en rubberinstrooi kunstgras?

10 oktober 2016
Onderzoek nodig omtrent gezondheid en rubberinstrooi kunstgras?

Ook Vlaams Minister van Sport Muyters zal het thema verder opvolgen. 

 

Schadelijke rubberkorrels?

Al jaren zijn er discussies over de mogelijke gezondheidsrisico’s van het spelen op kunstgrasvelden.

 

10 jaar geleden werden al verschillende onderzoeken uitgevoerd om te zien of rubberkorrels in kunstgrasvelden schadelijk zouden zijn voor de gezondheid. Hierbij ging het over een blootstelling aan nitrosaminen, wat een kankerverwekkende werking zou hebben.

 

Vorige week wijdde de Nederlandse zender VARA! een tv-uitzending van Zembla aan kunstgras, en vooral het effect ervan op de gezondheid.

 

Kennis uit Nederland

Dit gaf aanleiding tot heel wat vragen, ook in Vlaanderen. Kunstgras is nu eenmaal aan een opmars bezig, en de aanleg werd ook recent ondersteund door de Vlaamse regering vanwege de grotere efficiëntie qua bespeelbaarheid, zeker in de winterperiode.  

 

Onze Nederlandse zusterorganisatie VSG stelde een uitgebreid dossier op. In Nederland is men al enige tijd bezig met (onderzoek naar) kunstgras en gezondheid van de spelers. 


Je vindt er ook een link naar FAQ’s van de Nederlandse overheid en een voorbeeldbrief van een stad naar haar clubs. Je kan deze brief eventueel zelf gebruiken indien je naar de clubs, of ouders wil communiceren. 


Ga naar het dossier

 

Voorlopig wacht men in Nederland een lopend Europees onderzoek af waarvan de resultaten voorzien zijn in februari 2017. Maar ook minister Muyters geeft aan dat hij dit thema verder wil opvolgen om zeker te zijn dat we de gezondheid van de spelers niet in gevaar brengen. 

 

ISB organiseert in het voorjaar van 2017 een studiedag rond aanleg en onderhoud van kunstgrasvelden. 

 

 

ISB wil met dit bericht de nodige duiding geven en materiaal aanreiken aan de gemeenten om clubs en burgers te informeren.

 

  • ´╗┐ ShareDelen
  • Afdrukken
  • Mail een vriend

    Doorsturen

    Gegevens verzender